1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Yurt Dışından Araba Getirmek, Araba Alma Şartları Neler?

Yurt Dışından Araba Getirmek, Araba Alma Şartları Neler?

Dövizdeki dalgalanmalar ve çeşitli vergi uygulamaları araba fiyatlarında artışa neden oluyor. Bunların sonucu olarak pek çok kişi yurt dışından araba getirmek istiyor. Peki yurt dışından araba nasıl getirilir?

Abone Ol google-news

Buji Bakımı ve Temizliği, Buji Ne İşe Yarar?

Yurt Dışından Araba Getirmenin Şartları

Yurt Dışından Araba Getirmenin Şartları!

Araba fiyatlarının artmasıyla birlikte araba alamayan kullanıcılar tarafından en çok merak edilenler arasında yurt dışından araba getirmek var. Birçok kullanıcının aklından yurt dışından araba getirme fikri geçmiştir. Peki yurt dışından araba nasıl getirilir? Yurt dışından araba getirmenin şartları neler?

Yurt dışından Türkiye’ye araba getirmek istediğinizde, Türkiye’nin gümrük ve vergi kurallarına uymanız gerekmektedir. Ancak unutmayın ki vergi ve gümrük kuralları zaman içinde değişebilir, bu nedenle en güncel bilgileri Türkiye Ticaret Bakanlığı’ndan edinebilirsiniz.

Trafikte Gördüğümüz Farklı Renklere Sahip Plakaların Anlamları

Yurt Dışından Araba Almak

Yurt dışından araba getirme ile ilgili bilinmesi gereken hususlar yurt dışında yaşayanlar ile Türkiye’de yaşayanlar arasında araba alım ve kullanımı gibi konular farklılık gösterir.

  • En az 185 gün yurt dışında kalmış olmanız gerekiyor. Bu süre pasaportunuzdan kontrol edilir.
  • Yurt dışından getirilen yabancı plakalı araçlar Türkiye’de en fazla 2 yıl (730 gün) kullanılabilir. Tekrardan yurt dışında 185 gün kalınması gerekir.
  • Yurt dışından getiriline araç, sahibi dışında hiç kimse tarafından kullanılamaz.
  • Yurt dışından getirilen araçlar satılamaz ya da devredilemez.

Yurt Dışından Türkiye’ye Araba Getirmek

Yurt Dışından Araba Getirmenin Şartları

Yurt dışından araba getirme konusunda pek çok husus bulunuyor. Öncelikli olarak Türkiye’ye araba getirdiğinizde karşılaşacağınız senaryolara göre karşılaşacağınız işlemler değişiklik gösterir. İlk olarak yurt dışında yaşayanlar ile Türkiye’de yaşayanlar arasında araba alım ve kullanımı gibi konular farklılık gösterecektir.

Öncelikle yurt dışından alınmış arabanın Türkiye’ye getirilmesi için arabanın başka bir ülkeden faturalı olarak satın alınması gerekir. Ardından araba gümrüğe sokularak gerekli şartları tamamlamak için işlemler başlatılır. Sonrasında arabayı teslim almak için ÖTV ve KDV vergileri de ödenmelidir. (ÖTV, arabanın vergi haricindeki fiyatı üstünden belirlenir. KDV ise aracın bütün ücret hesaplamalarından sonraki fiyattan hesaplanır.) Arabalar gümrük aşamasındayken vergilendirme gerçekleşir. Yurt dışından gelen arabaların; markası, araç kasası gibi ayrımlarından dolayı farklı fiyatlandırma yapılır. Ardından ödeme gerçekleşir. Sonrasında arabanın ruhsat ve plakasının çıkarılması gerekir. Ayrıca sürücünün ikametgahının, arabanın kayıtlı olduğu ülkede olması da zorunludur.

Yurt Dışından Araba Getirme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yurt Dışından Araba Getirme Şartları

1- Yurtdışından Emekli Olan Kişiler Yurt Dışında 185 Gün Bulunmadan Araç Getirebilir mi?

Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli olan kişilerin emeklilik tarihinden sonra Türkiye Gümrük Bölgesine ilk defa getirecekleri kişisel kullanıma mahsus araçları için 185 gün yurtdışında bulunma şartı aranmaz.

2- Hangi Ülkelerden Türkiye’ye Araba Getirilebilir, Herhangi Bir Kısıtlama Var mı?

Aracın ikamet edilen ülkede kayıtlı olması gerekir. Ancak, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ikamet yerleri dışındaki Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde adlarına kayıtlı araçlarını da getirebilirler. Örneğin, Almanya’da yerleşik bir kişi Fransa’dan satın aldığı aracı geçici olarak Türkiye’ye getirebilir.

3- Türkiye’de İkamet Eden ve Yurt Dışı Yerleşiklik Şartını Sağlamayan Biri Gürcistan’dan Satın Alacağı Aracı 2 Yıl Süreyle Türkiye’de Kullanabilir mi?

Türkiye’de ikamet eden kişilerin yurtdışından araç getirme hakkı bulunmamaktadır. Bazı internet siteleri ve oto galerileri, vatandaşlarımızın yurtdışından düşük ücretler ödeyerek alacakları lüks araçları Türkiye’de sorunsuz olarak kullanabileceğine ilişkin yanlış bilgiler sunmaktadırlar. Bu iddialar vatandaşlarımızı kandırmaya yönelik olup tamamen Gümrük mevzuatına aykırı bilgiler ihtiva etmektedir. Bakanlığımız birimlerince bu tür usulsüz kullanımlar tespit edilerek cezai işlem uygulanmakta ve araçların yurtdışı edilmeleri sağlanmaktadır.

Yurt Dışından Araba Getirmenin Şartları 2023

4- Turistik Kolaylıklar Kapsamında Girişi Yapılacak Araçlara Ne Kadar Süre Verilmektedir?

Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilerin (emekliler dahil) araçları Türkiye’de 730 güne kadar kalabilir.

5- Turistik Kolaylıklar Kapsamında Getirilen Araca Verilen Süre Aşılırsa Cezası Var mıdır?

Araçların yurtta kalma sürelerini; 1 (bir), 2 (iki) ve 3 (üç) aya kadar aşması durumunda 2023 yılı için sırasıyla 1046 TL, 2092 TL ve 3138 TL para cezası uygulanır.

3 (üç) ayı geçen süre aşımlarında ise, 4458 sayılı Gümrük Kanunun 238’inci maddesi uyarınca aracın gümrük vergileri tutarının ¼ (dörtte biri) oranında para cezası tahsil edilir.

6- Araçlar İçin Gümrük İdaresine İbraz Edilmesi Gereken Belgeler Neler?

Aracın mülkiyet belgesi (araç, giriş yapacak kişiye ait değil ise geçerli bir vekâletname veya kiralama sözleşmesi), aracı getiren kişinin ehliyeti, araca ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesi, kişinin pasaportu (ülkeye göre resmi hüviyet), yurtdışından emekliler için konsolosluk veya elçilik onaylı Türkçe tercümeli emeklilik belgesi ile Tüzel kişiliğe ait araçları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu gösterir noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümeli belgenin ibrazı gerekir.

Yurt Dışından Araba Getirmenin Şartları 2024

7- Türkiye’de Yaşayan Kişiler Yurt Dışından Geçici Araç Getirebilir mi?

Türkiye’de yerleşik bir kişinin yurtdışından geçici olarak araç ithal etmesi mümkün değildir.

8- Türkiye’de Yaşayan Kişiler Yurt Dışından Getirilen Arabayı Kullanabilir mi?

Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen araçların Türkiye’de yerleşik kişilerce kullanılması mümkün değildir.

Bu durumun tespiti halinde araç sahibi ile hak sahibi olmayan kişiler hakkında ayrı ayrı 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238’inci maddesi uyarınca cezai işlem uygulanır. Taşıt yurtdışı edilir.

9- Yurt Dışından Getirilen Araç Türkiye’de Satılabilir mi?

Geçici ithali yapılan Araç Türkiye’de yerleşik olsun ya da olmasın bir başkasına satılamaz.

10- MA-MZ Plaka Ne Demektir?

Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi (YTGGK) veya Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Formu (YTGGF) kapsamında geçici olarak ithal edilen araçlara İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce verilen MA-MZ harf serisini taşıyan plakaları ifade etmektedir.

Kaynak: ticaret.gov.tr

Fabrika Çıkışlı Yenilenmiş İkinci El Arabalar – 2 Yıl Garantili

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir