1. Anasayfa
  2. Otomobil Bilgi
  3. Şasi Numarası Nedir, Nerede Yazar, Nasıl Öğrenebilirim, Sorgulama?

Şasi Numarası Nedir, Nerede Yazar, Nasıl Öğrenebilirim, Sorgulama?

VIN (Vehicle Identification Number – Araç Tanımlama Numarası) olarak bilinen şasi numarası 17 haneden oluşur. Şasi numarası araçlarda kaput altında, motor üzerinde, bagaj kısmında stepnenin altında, ön camın alt kısmında yazıyor olabilir.

Abone Ol google-news

Türkiye’nin İlk Yerli Otomobili: Devrim Otomobili’nin Hikayesi

Şasi Numarası Nedir, Nerede Yazar, Nasıl Öğrenebilirim, Sorgulama?

Şasi numarası, dünya genelinde kullanılan 17 karakterden oluşan, her türlü motorlu taşıt ve römork üretim hakkında pek çok bilgiye ulaşmamıza yardımcı olur. Şasi numarasını motorlu taşıt veya römorkun kimlik belgesi diyebiliriz. VIN (Vehicle Identification Number) yani Araç Tanımlama Numarası adıyla da bilinir. Şasi numarası sorgulama yaparak birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Araç Tanımlama Numarası veya Şasi Numarası her araca bir defa verildikten sonra asla değiştirilmez. Şasi numaraları kullanılmaya ilk olarak 1954 yılında başlandı. 1981 yılına kadar her üretici herhangi bir standarda bağlı kalmadan numaralandırma işlemi yapması, 1981 yılından itibaren Amerikan Ulusal Otoyol Trafik Güvenlik İdaresi’nin almış olduğu karar doğrultusunda numaralandırma işlemi belirli standartlara göre yapılmaktadır. 17 haneden oluşan şasi numarası 0-9 arası sayılardan oluşuyor. Ancak kod içerisinde A’dan Z’ye harfe de yer veriliyor. Harfler arasında 0 ve 1 ile karıştırılmaması adına q, o ve i harflerine şasi numaraları içerisinde yer verilmiyor.

Şasi Numarası Ne Anlama Geliyor?

Şasi Numarası Nerede Yazar, Nasıl Öğrenebilirim, Sorgulama?

17 haneden oluşan Araç Tanımlama Numarası‘nın ilk hanesi motorlu taşıtın üretildiği ülkeyi belirtiyor. Sonraki iki hane (2. ve 3.), üreticinin kim olduğu, sonraki 5 hane (4., 5., 6., 7. ve 8.) sırasıyla aracın markası, motor hacmi ve motor tipini öğrenmemizi sağlıyor. 9. hane motorlu taşıtın veya römorkun güvenlik kodunu, 10. hane üretim yılını, 11. hane üretildiği fabrikayı temsil ediyor. Son 6 hane (12., 13., 14., 15., 16. ve 17.) ise motorlu taşıt veya römorkun seri numarasına karşılık geliyor.

Buji Nedir, Neden Yağlanır Buji Yağlanmasının Çözümü?

İlk hane A ile H arasındaysa üretim yeri Afrika, J ile K arasındaysa üretim yeri Asya, S ile Z arasındaysa üretim yeri Avrupa, 1 ile 5 arasındaysa üretim yeri Kuzey Amerika, 6 ve 7 ise üretim yeri Okyanusya ülkelerinde son olarak 8 ve 9 ise üretim yeri Güney Amerika’dır.

Aracın Nerelerinde Bulunur?

Şasi numaraları araçlarda kaput altında küçük boyutlu metal plaka üzerinde, motor üzerinde, bagaj kısmında stepnenin altında veya yan kısımlarında, ön camda sürücü tarafının alt kısmında veya sürücü tarafındaki kapının iç kısmında yazıyor olabilir. Araç üzerinde bulamayanlar ruhsatta, sigorta poliçesinde, servis ve bakım evrakları üzerinden şasi numarasına ulaşabilir.

Araçlarda Kilometre Sorgulama Nasıl Yapılır?

İkinci el bir araç satın almayı düşünüyorsanız, aracın kilometre bilgisi oldukça önemlidir. Kilometre sorgulama işlemi, aracın kullanım geçmişi ve değerini değerlendirmenize yardımcı olabilir. Araç kilometre sorgulama işlemini gerçekleştirmenin dört farklı yöntemi bulunuyor.

  • PTT ile araç kilometre sorgulaması
  • TÜVTÜRK’ten araç kilometre sorgulaması
  • SMS ile araç kilometre sorgulaması
  • E-devletten araç kilometre sorgulaması

100-150 Bin TL Arası Alınabilecek İkinci El Arabalar

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir