1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Otomobillerde Bulunan Parçaların Görevleri Nedir?

Otomobillerde Bulunan Parçaların Görevleri Nedir?

Yanma sonucu oluşan, yakıtta elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir.

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Otomobillerde Bulunan Parçaların Görevleri Nedir?

Otomobillerde bulunan parçaları motorun içindeki parçalar ve motorun dışındaki parçalar olarak, motor parçaları iki gruba ayrılabilir. Sürücüler, genel olarak otomobil kaputlarının altında bulunan parçaların isimlerini duymuştur. Ancak bu parçaların ne işe yaradıkları hakkında bilgi sahibi değildir. Bu yazımızda otomobillerde bulunan motor parçaları hakkında bilgiler paylaştık.

Motor Parçaları ve Görevleri Nelerdir?

1.Silindir bloğu nedir?: Silindir bloğu, dökme demir veya alüminyumdan üretilen, içerisinde pistonların bulunduğu ve motor parçalarını üzerinde taşıyan motoru oluşturan ana parçadır.

2. Silindir kapağı nedir?: Silindir bloğunun üzerini kapatan ve yanma odalarını meydana getiren ve supap ve kam (eksantrik) milini üzerinde bulunduran parçadır.

3. Karter nedir?: Silindir bloğunun altında bulunur. Motordaki yağın depolanması ve aynı zamanda soğutulmasını sağlar. Krank milini dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korur.

4. Külbütör kapağı nedir?: Motor ve silindir kapağı üzerinde bulunan parçaların zarar görmesini engeller.

5. Radyatör nedir?: Motor soğutma suyunun ve antifrizin bulunduğu depo. Radyatör; bağlı bulunduğu motorun sıcaklık derecesinin yükselmesini önleyen soğutuculara denir. Araçlardaki en önemli parçalardan birisi olan radyatör, motorun aşırı ısınmasının önüne geçer ve motorun verimli şekilde çalışmasını sağlar.

6. Karbüratör nedir?: Karbüratör, içten yanmalı motorlarda, motorun silindirlerinde yanacak benzin-hava karışımını sağlayan parçadır.

7. Hava filtresi nedir?: Motorlu taşıtlarda motorun çalışmasını sağlayan silindirlerin içine giren havayı temizleyen parçaya hava filtresi denir.

8. Manifold (emme-egzoz) nedir?: Manifold, bir tür boru sistemidir ve tek bir borunun başka borularla birleşmiş haline denir. Araç aksamlarında farklı manifold türleri bulunur. Bunlardan en önemlileri emme ve egzoz manifoldudur. Emme manifoldu yakıt-hava karışımını silindirlere iletir. Egzoz manifoldu ise yanmış gazları dışarıya taşır.

9. Yağ filtresi nedir?: Motor yağının içinde kullanım şartlarından kaynaklı olarak tortular oluşur. Yağ filtresi motor yağı içindeki bu yabancı maddeleri süzerek temizler. 

10. Endüksiyon bobini (Ateşleme bobini) nedir?: Endüksiyon bobini ya da ateşleme bobini, benzinli motorlarda silindir içinde sıkıştırılan hava-yakıt karışımının ateşlenmesi için kullanılan mekanik parça. Aküden gelen akımı 15 bin – 25 bin volta yükselten parçadır.

11. Buji nedir?: İçten yanmalı motorların ateşleme sistemine dahil olan buji de bu küçük parçalardan biridir. Buji, içten yanmalı motorlarda yanma odasındaki hava ve yakıt karışımını ateşleyen parçadır.

12. Konjektör (Regülatör) nedir?: Regülatör ya da diğer bir ismi ile konjektör, elektriğin voltaj sınırında kalmasını sağlar. V kayışına bağlı olan alternatör, motor devri ile paralel bir şekilde yavaş ve hızlı dönen bir bölümdür.

13. Enjektör nedir?: Dizel motorlarda silindir içerisine yakıtı püskürten parçaya enjektör denir.

14. Krank mili nedir?: Krank mili, içten yanmalı olan motorların hareketli parçalarından birisidir. Krank mili, eksantrik yani dış merkezli olma özelliğine sahiptir. Motorun alt kısmında bulunmaktadır. Bu mil üzerine bağlı olan pistonların doğrusal hareketi sonucunda meydana gelen kuvvetin dönme hareketine çevrilmesine sebep olarak araçların ilerlemesine yardımcı olmaktadır.

15. Piston nedir?: Piston; motor bloğunun içindeki silindirin içinde yer alan ve ileri-geri şekilde hareket eden disk şeklindeki parçaya denir.

16. Biyel kolu nedir?: Biyel kolu, pistonla krank milini birbirine bağlayan parçadır. Bir ucu perno yardımıyla pistona diğer ucu ise krank pimi ile krank miline bağlanan biyel kolları, pistonun silindir içinde yaptığı eksenel hareketi dönme hareketine çevirerek krank milinin dönmesini sağlar.

17. Yağ pompası nedir?: Yağ pompası; yağ deposundan aldığı yağı aracın hareketli tüm parçalarına ulaştırmaya yarar.

18. Yakıt pompası nedir?: Yakıt pompası; yakıtı depodan motora ileten parçadır. Motorlu araçlar için kritik olan bu parça, dizel motorun kullanıldığı araçlarda mazot pompası olarak bilinir.

19. Distribütör nedir?: Distribütör, endüksiyon bobini tarafından oluşturulan yüksek gerilimi doğru ateşleme zamanında doğru ateşleme sırasındaki bujiye gönderen parçadır.

20. Marş motoru nedir?: Marş motoru akümülatör içerisinden almış olduğu elektrik enerjisi ile çalışan ve motorda bulunan ilk hareketi sağlayan parçadır. 

21. Alternatör (şarj dinamosu) nedir?: Alternatör, mekanik enerjiyi alternatif akıma çeviren elektromekanik bir parçadır. Çoğu alternatör bu işi yapmak için dönen bir manyetik alan kullanır.

22. Su pompası (devirdaim) nedir?: Devirdaim pompası otomobilin soğutma suyunun silindir içindeki kanallarda dolaşmasını sağlar.

23. Enjektör pompası nedir?: Enjeksiyon pompası, yakıt deposundaki yakıtı emerek enjektörlere yüksek basınçta pompalayan bir pompadır.

24. Kam (eksantrik) mili nedir?: Kam mili veya Eksantrik mili hareketini triger kayışı ya da zincirinden alır. Motorda görevi emme ve egzoz supaplarının zamanında açılmalarını sağlamaktır.

25. Supap nedir?: Valf olarak da bilinen supaplar motorun yanma odasına gönderilen hava ve yakıtın girişinden sorumlu parçalara denir. Motorun üst kapak kısmında yer alan supap, motor çalışırken piston hareketlerine göre uygun anda açılır. Böylece gaz ve sıvı geçişleri ayarlanır. Yakıt-hava karışımı yanma odasına emme supabı tarafından alınır. Yanma işleminin bitmesiyle ortaya çıkan gaz ise egzoz supabı tarafından dışarı atılır. 

26. Besleme pompası nedir?: Dizel motorlarda mazotu enjektör pompasına ileten parçadır.

FacebookInstagramTwitter ve YouTube hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir