1. Anasayfa
  2. Haber
  3. Beyaz Renkli Trafik Işığı: Araştırmacılar Dördüncü Bir Trafik Işığı Öneriyor

Beyaz Renkli Trafik Işığı: Araştırmacılar Dördüncü Bir Trafik Işığı Öneriyor

Sürücüsüz araçlarla birlikte yeni bir trafik ışığı da gelebilir.

Abone Ol google-news

Nisan Ayında En Çok Satan Arabalar ve 2 Yıl Sonra Düşüş!

Araştırmacılar Dördüncü Bir Trafik Işığı Öneriyor

Beyaz Renkli Dördüncü Trafik Işığı Gelebilir: Araştırmacılar Dördüncü Bir Trafik Işığı Öneriyor

Araştırmacılar, yakın gelecekte hayatımızın bir parçası olacak sürücüsüz araçlar için trafik sinyallerine dördüncü bir ışık eklemenin gerekli olduğunu öneriyor. Bu ışık, sürücüsüz araçların sinyal lambasının durumunu belirtmek için kullanılabilir. Sürücüsüz araçlar için sinyal durumunun anında ve doğru bir şekilde belirtilmesi, diğer sürücülerin ve yaya trafiğinin güvenliğini artırabilir. Bu öneri, sürücüsüz araç teknolojisinin gelişmesiyle birlikte daha fazla önem kazanacak.

Trafik akışının optimizasyonu için sürücüsüz araçlar hem birbirleriyle hem de trafik kontrol sistemleriyle işbirliği halinde. Bilim insanları ise akışı daha da iyileştirecek bir öneride bulunuyor. North Carolina Eyalet Üniversitesi’nden Prof. Ali Hajbabaie ve meslektaşları, beyaz trafik ışığının, sürücüsüz arabalar ve dağıtılmış bilgi işlem yardımıyla kavşaklardan geçişi hızlandırabileceğini öne sürüyor. Bu sistemle, trafik ışıkları, sürücüler ve otonom araçlar arasındaki etkileşimlerin arttırılması hedefleniyor. Beyaz trafik ışığı da bu noktada devreye giriyor.

Beyaz Renkli Dördüncü Trafik Işığı Geliyor

Projenin temel fikri, sürücüsüz araçların birbirleri ve trafik ışıklarını çalıştıran bilgisayar ile işbirliği halinde olmasını öneriyor. Bu işbirliği sayesinde sürücüsüz araçlar hızlı ve verimli bir şekilde çok fazla dur kalk yapmadan ilerleyebilecek ve tüm sürücüsüz araçların koordinasyonu sağlanmış olacak.

Hem sürücüsüz hem de insanların olduğu trafik şartlarında beyaz ışık aslında insanlar için gösterilecek. Beyaz ışığın anlamı ise geçiş üstünlüğü ve önceliğinin sürücüsüz araçlar tarafından belirlenecek olması. Dolayısıyla, insanlar beyaz ışığı gördüklerinde yapmaları gereken tek şey önlerindeki aracı takip etmek olacak. Bu senaryo, kavşaktaki bulunan araçlarının çoğunluğu sürücüsüz olduğu zaman geçerli olacak. Sürücüsüz araç sayısı az ise klasik düzen devam edecek.

Bilim insanlarına göre gerçek dünyadaki trafik akışına dayalı bilgisayar simülasyonları bu fikrin kesinlikle bir değeri olduğunu gösteriyor. Örneğin bazı durumlarda beyaz ışık, gecikmeleri yüzde 90’un üzerinde azaltabiliyor. Araştırma şimdilik gerçek dünyada test edilmedi ancak testlerin devam edeceği belirtiliyor.

Kaynak: newatlas, donanımhaber

Hatay’da Depremde Oluşan Yarık Havadan Görüntülendi

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir