1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Gümrükten Araba Nasıl Alınır? Sıkça Sorulan Sorular

Gümrükten Araba Nasıl Alınır? Sıkça Sorulan Sorular

Ticaret Bakanlığı gümrüklerde el konulan otomobilleri ihale yöntemiyle satışa sunuyor. E-İhale yoluyla gümrükten araba almak isteyenler ne yapmalı, nereye başvuru yapılıyor, şartları nedir, araç ihalesine nasıl giriliyor?

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Gümrükten araba nasıl alınır?

Elektronik ihaleye katılabilmek için Ticaret Bakanlığı www.eihale.gov.tr adresinde ”Üye ol” bölümünden ücretsiz olarak kayıt olmanız gerekiyor. E-İhale’ye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes katılabiliyor. Teminatı yatırıldığınız sürece teklif verilebiliyorsunuz. Teklif vermek için herhangi bir sınır ve benzeri bir engeliniz bulunmuyor. İhaleyi kaybetmeniz halinde ise yatırmış olduğunuz teminat bedelini tahsil edebiliyorsunuz. E-ihale hakkında daha detaylı bilgi için e-ihale sistemi sıkça sorulan soruları inceleyebilirsiniz.

Gümrükte Satışa Çıkarılan İkinci El Arabalar

E-ihale sistemiyle ilgili sıkça sorulan sorular

Gümrükte El Konulan Araç İhalesine Nasıl Girilir?

E-ihaleye kimler katılamaz?

  • a) İhalelere katılması yasaklananlar.
  • b) Tüm Bakanlık personeli ile bunların eşleri ve birinci dereceye kadar (birinci derece dahil) kan ve sıhri hısımları.
  • (a) ve (b) bentlerinde sayılan şahısların sermayesinin çoğunluğuna sahip bulunduğu tüzel kişiler veya yönetim kurulunda görev aldığı tüzel kişiler, katılamaz.
  • İşletme müdürlüğünde görevli iken bu görevlerinden ayrılmış olanlar görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren yapılacak ihalelere bir yıl süreyle katılamaz.

Sisteme üyelik için herhangi bir ücret ödenmesi gerekiyor mu?

Sisteme üyelik ücretsiz. Ancak ihalelere teklif verebilmek için yeterli teminata sahip olmak gerekmekte.

E-ihaleye girebilmek için ne yapmam gerekiyor?

  • Gerçek Kişi Üyelik İşlemleri: Elektronik ihaleye girebilmek için ana sayfadaki “Üye ol” bölümünden kayıt olunması gerekmekte. Üyelik işlemleri e-devlet uygulaması aracılığı ile de gerçekleştirilebilmekte.
  • Tüzel Kişi Üyelik İşlemleri: Bakanlığın MERSİS uygulamasında tüzel kişi adına işlem yapmaya yetkili olan gerçek kişiler “Kurumsal” giriş yaparak ihalelere katılabilir. Tüzel kişiler için ayrı bir üyelik işlemi gerekmiyor.

Teminat nedir, teminat bedelini nasıl ve nereye yatırmam gerekiyor?

İhalelere teklif verebilmeniz için teminat yatırmanız gerekmektedir. E-ihalede teminatlar bir ihaleye bağlı olmayıp, kişinin serbest bakiyesindedir. Teklif verme, ödeme, iade gibi parasal işlemlerde gerekli tutar serbest bakiyeden düşülmektedir. Kredi kartı ile teminat yatırma imkânı bulunmamakta.

Teminatlarınızı Halk Bankası, Vakıfbank , Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası gişelerinden veya ilgili bankaların internet bankacılığı uygulamalarından “tasfiye eihale” kurumsal tahsilat işlemleri menüsünden yatırabilirsiniz. Teminat ücreti yatırılırken ihaleye katılacak olan gerçek kişiler için TC Kimlik Numarası tüzel kişiler için ise Vergi Kimlik Numarası bildirilmelidir.

Teminatımın banka hesabıma iadesini nasıl yapabilirim?

Teminat iadeleri sistem üzerinden sadece kişilerin kendilerine ait banka hesaplarına yapılmaktadır. Hesap Numaranızı “Profilim” sayfasındaki “Banka Bilgileri” alanına yazabilirsiniz. Bu işlemden sonra “İade Talepleri” menüsünden miktar girerek iade talebinizi yapılabilirsiniz. İade talebi ilgili sayfada gösterilen tutar bölümündeki miktarı aşamaz. İade işlemi “iade talebinin” onaylandığı tarihi izleyen 7 (yedi) iş günü içerisinde yapılmaktadır.

Gümrükten araba nasıl alınır?

İhalelerde başlangıç bedeli var mıdır?

İhale başlangıç bedeli araçlar için satışa esas bedelin %75’idir. ÖRNEK: 100.000 TL’lik bir araç ihalesinde başlangıç bedeli 75.000 TL olarak belirleniyor. Üyeler bu teklifin altında teklif veremez. Bu ihaleye teklif verecek ilk üyenin teklifi 75.000 + Artırım miktarı olarak kaydediliyor.

İhaleye nasıl teklif veririm?

Teklifler ihale detay sayfasında yer alan kalıp butonları kullanılarak veya otomatik teklif alanına tutar girilerek verilir. Teklif verebilmeniz için sistemde yeterli teminat tutarı kadar bakiyenizin olması gerekiyor.

Teklif verebilmek için gereken teminat tutarı nedir?

İhale teminat tutarı satışa esas bedelin %10’udur. Azami teminat tutarı ise 100.000 TL’den fazla olmuyor. Örnek: 50.000 TL’den satışa çıkan bir araç için teminat tutarı 5.000 TL’dir. 1.000.000 TL ve üzeri satışa esas bedelli ihalelerde teminat tutarı 100.000 TL oluyor.

Ne zamana kadar teklif verebilirim?

İhaleler 3 iş günü bekletilmeyecek eşyada 1 iş günü boyunca teklife açık durumda bulunur ve bu süre boyunca üyeler ihalelere teklif verebilirler. Sistemde duyurulan ihale bitiş saatinden sonra ihaleler tekliflere kapatılır. Açık teklif ihalelerinde teklif süresi uzatılmıyor.

İhaleyi kazandığımı nasıl öğrenebilirim?

Sonuçlanan ihaleler” sayfasından ihale sonucunu takip edebiliyorsunuz. İhaleyi kazanmanız halinde tarafınıza ayrıca e-posta/SMS ile bilgilendirme yapılmakta.

İhaleyi kazandım bana maliyeti ne kadar olacak?

İhale sonrasında İhalede verdiğiniz Teklif Tutarı + Damga Vergisi + Damga Vergisinin KDV’si + Damga Vergisinin ÖTV’si tahsil edilmekte. Bu bedellerin dışında tahsil edilecek olan ek vergi veya yükümlülükler ihalelerin “Açıklama” bölümünde yer almakta. Kullanıcılar teklif verirken açıklama alanında yer alan bilgileri kabul etmiş sayılırlar.

İhalesini kazandığım aracı nasıl teslim alabilirim?

Ödeme işlemi aşamasında onayladığınız satış şartnamesinin ıslak imzalı bir örneği satışı yapan birime iadeli taahhütlü posta ya da elden ulaştırılmadan teslim işlemlerine başlanmaz. Satış şartnamesinin ihaleyi yapan birime ulaştıktan sonra, teslim evrakları posta yoluyla ya da talep etmeniz halinde elden tarafınıza teslim edilmektedir. Teslim evrakları ile başvurmanız halinde aracı bulunduğu yerden size bildirilen süre içerisinde teslim alabilirsiniz. Teslim süresi geçtikten sonra araç teslim edilemez.

Kaynak: eihale.gov.tr

Buradan “Gümrükte Satışa Çıkarılan İkinci El Arabalar” inceleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=Dz6eIHAdNyE&t=3s

Buradan “Termostat Nedir? Termostat Arızası Nasıl Anlaşılır?” inceleyebilirsiniz.

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir