1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Dizel Araca Yanlışlıkla Benzin Konulursa Ne Olur?

Dizel Araca Yanlışlıkla Benzin Konulursa Ne Olur?

Benzinli araçlara mazot, mazotlu araçlara ise benzin koyulursa ne olur? Yanlış yakıt kullanımı motor değişimine kadar gidebiliyor.

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Dizel Araca Yanlışlıkla Benzin Konulursa Ne Olur

Dizel Araca Yanlışlıkla Benzin Konulursa Ne Olur?

Yakıt almak için akaryakıt istasyonuna gidildiğinde dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasındadır. Benzin ve mazot ise çok nadir olsa da bazen karışabiliyor. Yanlış yakıt dolumu yapılması araçlarda ciddi arızalara sebep olabilir.

Benzinli Araca Dizel Konulursa Ne Olur?

Benzinli araca yanlışlıkla motorin konulması teorik olarak biraz zordur. Çünkü motorin pompasının ağzı geniştir ve benzin deposuna uymaz. Kazara, bir şekilde benzinli aracın deposuna motorin konulsa bile sanılanın aksine çok fazla zarar vermez. Birçok benzinli araba depolarında yüzde 10 motorin olduğunda bile çalışabilmektedir. Tabii aracınızda vuruntu, egzozdan siyah duman atma ve güç kaybını sorun etmezseniz.

Benzinli aracınıza motorin konulursa, motorin benzinden daha az uçucu olduğundan karbüratör bir noktadan sonra motorinle çalışmaz. Motor ne kadar sıcaksa motorini o kadar kolay yakabilir. Ancak enjektörlü yeni arabalarda her zaman sorun çıkabilir. Yanlış yakıt konulduğu hemen anlaşılır ve motor durdurulup depoyu boşaltmak yeterli olur. Yanlışlıkla doldurulan motorinin miktarı deponun yüzde 4’ünden az ise depoyu ağzına kadar benzinle doldurup çalıştırmaya devam edilebilir. Motorin oranı çok ve motor bir müddet çalıştırılmışsa depoyu boşaltmanın yanında parçaların benzinle yıkanması gerekebilir.

Arabanızın Gösterge Panelinde Yanan Arıza Lambaları Ne Anlama Geliyor?

Dizel Araca Benzin Konulursa Ne Olur?

Dizel motorlu bir araca yanlışlıkla benzin konulması en çok rastlanan durumdur. Böyle durumlarda araçta büyük arızalar meydana gelir. Dizel yakıt pompaları; yakıtla yağlanan ve yüksek basınçla çalışan mekanizmalardır. Yeni binek araçların hassas dizel motorlularına benzin karıştığında olayı hasarsız atlatmak mümkün değil. Hasarın büyüklüğü motorun tipine ve benzin karışmış halde ne kadar çalıştırıldığına bağlıdır. Eğer motor hiç çalıştırılmamışsa depoyu boşaltmak, temizlemek ve motorinle doldurmak yeterli olabilir. Benzin konulan dizel motorlu arabanın deposunu ve tüm yakıt sistemini benzinin etkilerini tamamen yok edecek şekilde temizlemek zordur. Bir süre sonra pompa arızaları, aşınmalar ortaya çıkabilir.

Dizel ve Benzinin Özelliği

Dizelde yakıt olarak kullanılan motorinin yağlayıcı özelliği, benzinin ise aynen tiner gibi çözücü özelliğine sahiptir. Motorin, hem yakıt görevi görür hem de pompa, enjektör gibi parçaları yağlar. Bu işlemleri yapan motorinin belli bir kısmı tekrar depoya geri döner. Motorine benzin karıştığında, motor bir süre çalıştırılırsa, benzin çalışan parçalar üzerindeki yağları çözer, metal metale temas eden parçalar aşınır. Benzinin içerisinde ayrıca su olması durumu daha da kötüleştirir.

100-150 Bin TL Arası Alınabilecek İkinci El Arabalar

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir