1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Benzinli Motor Nasıl Çalışır? Otto Motor

Benzinli Motor Nasıl Çalışır? Otto Motor

Benzinli motorun çalışma prensibini oluşturan otto çevrimi veya dört zamanlı çevrim olarak bilinen bu çevrim. 1876 yılında Alman mühendis Nikolaus Otto tarafından bulunmuştur.

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Benzinli Motor Nasıl Çalışır?

Bir tür içten yanmalı motor olan benzinli motorlarda, yakıt olarak benzin kullanılmaktadır. Karbüratör adı verilen motor parçası dizel motorlardan farklı bir şekilde, sıvı şekilde değil de buharlaşıp hava-yakıt karışarak silindire gönderilir. Silindir içinde hava-yakıt karışımı dizel motorlardan farklı olarak yanmayı sağlamak için kıvılcımı buji oluşturur. Bujinin oluşturduğu kıvılcım ile silindir içindeki hava-yakıt karışımının yanması sonucu bir patlama meydana gelir. Patlamanın ortaya çıkardığı basınç, piston tarafından hareket enerjisine dönüştürülür.

Benzinli motorun çalışma prensibini oluşturan otto çevrimi veya dört zamanlı çevrim olarak bilinen bu çevrim. 1876 yılında Alman mühendis Nikolaus Otto tarafından bulunmuştur. Bu çevrim dört aşamadan oluşmaktadır.

1- Emme stroğu: Emme supapının açılmasıyla karbüratörden gelen hava – yakıt karışımı silindir içine çekilir. Bu aşamada piston alt ölü noktadadır (aşağı konumdadır).

2- Sıkıştırma stroğu: Silindir içine çekilen hava-yakıt karışımı aşağı konumda olan pistonun üst ölü noktaya (yukarı konuma) çıkmasıyla hava-yakıt karışımını sıkıştırır.

3- Yanma stroğu: Sıkışan ve ısınan hava-yakıt karışımı, bujinin oluşturduğu kıvılcım ile yanmaya başlar ve patlama meydana gelir. Oluşan patlamayla pistonu aşağıya doğru itilir. Hareket gücü bu aşama ile üretilmiş olur.

4- Egzoz stroğu: Yanma sonucu oluşan gazlar egzoz supapının açılmasıyla ve aşağı konumdaki pistonun yukarı konuma çıkmasıyla silindir içindeki gazlar egzoz supapından atılır. Bir çevrim bu şekilde tamamlanır ve yeniden diğer çevrim başlar.

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir