1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Araba teklemesinin birçok nedeni vardır: Sürekli tekleme, vites geçişi esnasında tekleme, hızlanma sırasında tekleme, seyir halinde tekleme ve LPG’ye geçişte tekleme.

Abone Ol google-news

Buji Bakımı ve Temizliği, Buji Ne İşe Yarar?

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Aracınız Hangi Durumlarda Tekleme Yapıyor

Sürekli Tekleme: Motorun çalışma anından itibaren her durumda aksak olarak çalışması durumudur. Öncelikli olarak araç motor kısmında bulunan soketler ve kablolar kontrol edilmelidir. Motorun ısınması nedeniyle oluşan sıcaklık etkisiyle genleşerek yuvasından çıkan soketler aracın dengesiz çalışmasına sebep olabilir. Hava akış metre arızası nedeniyle yanma odasına yanlış basınçta hava gönderilebilir ve ateşleme düzeninin bozulmasına sebep olunabilir. Ateşleme yapılmasını sağlayan buji, buji kabloları, ateşleme bobini ve yakıt enjektörünün yıpranmış veya arızalanmış olması da ateşleme zamanının kaçırılması sebebiyle sürekli teklemeye neden olabilir. Hava filtresinin uzun süre değiştirilmemesi düzensiz hava vakumlanması sebebiyle rölanti dalgalanmasına sebep olabilir.

Vites Geçişi Esnasında Tekleme: Manuel araçlarda debriyajın serbest bırakılması veya ani gaz verilmesi durumunda ortaya çıkan teklemedir. Motor şanzıman kulaklarına baktırın, maliyeti ucuzdur. Problem büyümeden çözebilirsiniz. Otomatik vitesli araçlarda vites geçişleri sırasında oluşan teklemenin nedenleri arasında kavrama sistemi kaynaklanabilir. Yağ basıncına bakın. Dengesiz ise problem buradadır. Fakat yağ basıncından problem yok ise otomatik araçların manuel vitesli araçlara göre karmaşık bir sisteme sahip olması sebebiyle arızanın maliyeti yüksek olacaktır.

Aracınız Hangi Durumlarda Tekleme Yapıyor

Hızlanma Esnasında Tekleme:  Motor zorlandığı esnada oluşan tekleme çeşididir. Arabanın teklemesi hızlanırken ise belli ki motor zorlanıyor. Araç yüksek hızda teklerken aniden gaz kesin. Motor sıkıntısız çalışıyorsa sıkıntı aks boşluğundan kaynaklı olabilir.

AdBlue Hakkında Bilinmesi Gerekenler için tıklayın.

Seyir Halinde Tekleme Sorunu: Sabit gazda ilerlerken oluşan teklemedir. Benzinli araçlar için yıpranmış veya arızalanmış buji, buji kabloları, ateşleme bobinidir. Benzinli ve dizel arabalarda ortak olarak görülen sebepler ise yakıt enjektörünün yıpranması ve düzensiz yanma oluşması, arızalı aküden dolayı ateşleme gücünün sağlanamaması olabilmektedir. Silindir contasının yanması da teklemeye neden olabilir.

LPG’ ye Geçişte Tekleme: Enjeksiyonsuz araçlarda motor ısındıktan sonra lpg’ye geçilmesi itibariyle tekleme sorunu ortaya çıkabilir. Bu durumda lpg sisteminin ve parçalarının kontrol edilmesi gerekir.

Buji ve buji kablosu değişimi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

“Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?” için 2 yorum

  1. Yunus arslan dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin bende volvo s40 1.6 var benzinli lpgli çalışırken hafif titreme yapıyor hem benzinde hem lpg de bunun sebebi nedir yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir