1. Anasayfa
  2. Otomobil Teknik Bilgileri
  3. Arabanızı Kışa Hazırlayın: Araçlara Kış Mevsiminde Neler Yapılmalı?

Arabanızı Kışa Hazırlayın: Araçlara Kış Mevsiminde Neler Yapılmalı?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte araçların kış mevsimi şartlarında daha iyi çalışması için yapılması gereken bakımlar ve kontroller bulunuyor.

Abone Ol google-news

Araba Hangi Durumlarda Tekleme Yapar?

Arabanızı Kışa Hazırlayın: Araçlara Kış Mevsiminde Neler Yapılmalı?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte araçların kış mevsimi şartlarında daha iyi çalışması için yapılması gereken bakımlar ve kontroller bulunuyor. Araçlara yapılacak olan kışlık bakımların zamanında yapılması araçlarda ciddi hasarların oluşmasını ve büyük kazalardan korunmak için gerekiyor. Kış mevsimine girerken araçlara yapılması gerekenler:

Yaz Lastiğinden Kış Lastiği Geçiş

2019 2020 kis lastigi uygulamasi ne zaman takmama cezasi ne kadar 1574588558

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte araçlarda mutlaka kış lastiklerinin takılması gerekir. Kış lastiği yağışlı havalarda, karlı ve buzlu yollarda iyi bir yol tutuşu sağlıyor. Aracın daha iyi bir şekilde kontrollü sürüş sağlamasıyla olası kazaların önüne geçiliyor. Kış mevsiminde öncelikli olarak kış lastikleri değiştirilmelidir.

Motor Yağı Kontrolü

motor yagi degisimi

Araçlarda kış aylarının gelmesi kontrol edilmesi gerekenler arasında motor yağı da bulunmakta. Kış aylarından önce motor yağı seviyesi kontrol edilmeli eksikse tamamlanması gerekir.

Antifriz Kontrolü

Araç Sahipleri İçin 10 Önemli Kış Bakımı Uyarısı

Kış ayı gelmeden önce antifriz mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Antifriz radyatörlerdeki suyun donmasını engeller. Antifriz özellikle 0 derece ve altına inen hava sıcaklıklarında suyun donmamasını sağlar. Ayrıca antifriz, soğutma sistemindeki kireçlenme, aşınma, pas gibi olumsuz etkilere karşı da motoru ve motor parçalarını korur.

Akü Kontrolü

headline

Soğuk havalarda motorunuzu çalıştırmak için akü ekstra güç harcar. Sıfırın altındaki hava sıcaklıklarında arabaların aküsü voltaj veya güç kaybına uğrar. Bu durum arabaların marş basmasında sorun yaşanması anlamına gelebilir. Hatta ömrünün sonuna gelmiş eski aküler aracı çalıştırmayabilir. Bu nedenle kış öncesi akü testi yaptırabilir, test sonucuna göre akünüzü değiştirebilir veya aynı akünüzü kullanmaya devam edebilirsiniz.

Hava, Polen ve Yakıt Filtresi Kontrolü

Araç Sahipleri İçin 10 Önemli Kış Bakımı Uyarısı

Uzun süre kullanılmış veya yaz aylarında uzun yollara maruz kalmış filtreler, kış aylarında otomobillerin geç ısınmasına neden olabiliyor. Uzman kişiler aracınıza kışlık bakım yaparken mutlaka hava, yakıt ve polen filtrelerinin kontrol edilmesini öneriyor. Bu filtrelerin bakımlı olması gerekiyor. Polen filtresi, araç klimasının ve kaloriferinin sağlıklı çalışması sağlar. Yakıt donmalarına karşı yakıt filtresinin kontrol edilmesi gerekir.

Araba Arıza Lambaları: Araç Gösterge Paneli İşaretleri ve Anlamları

Silecek Sistemi Kontrolü

silecek

Silecekler kış aylarında en çok kullandığımız parçalar olarak öne çıkıyor. Yaz aylarında aşırı ısıya maruz kalan silecekler kış aylarında verimliliğini yitirebiliyor. Bu yüzden, sileceklerin kontrol edilmelidir. Aksi halde kış aylarında silecekler görevini yerine getiremezler. Görevini yapamayan silecekler nedeniyle sürücü önünü göremeyebilir.

Cam Suyu Kontrolü

Araç Sahipleri İçin 10 Önemli Kış Bakımı Uyarısı

Cam suyunu kuru havaların yanı sıra yağışlı havalarda da araçlarda çok fazla kullanırız. Cam suyunu kış aylarında yola çıkmadan kontrol edilmesi gereken bir diğer önemli etken. Kışın cam suyunun antifrizli olması, cam suyunun donmasını engeller.

Far Ayarı Kontrolü

shutterstock 306053651

Kış aylarında farlar da daha sık kullanılan otomobil parçaları arasına giriyor. Havanın erken kararması, yağış ve sis şartlarında farların düzgün çalışması hayati önem taşıyor. Bu yüzden, kış aylarında uzun, kısa ve sis farlarının düzgün çalıştığının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor.

Fren Sistemi Kontrolü

Fren Sistemi Nasil Calisir 696x392 2

Fren sistemine ait donanımlar yılın diğer mevsimlerine oranla kış aylarında daha yoğun bir aşınmayla karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle, fren ve freni oluşturan parçaların her zaman büyük bir titizlikle ele alınması ve en ufak aksaklıkta değiştirilerek yenilenmesi gerekiyor. Bu noktada eski bileşenlerin kullanılması, sürüş güvenliğini azaltarak kazaların artmasına neden olabiliyor.

Direksiyon Sistemi Kontrolü

Araç Sahipleri İçin 10 Önemli Kış Bakımı Uyarısı

Aşırı ısı değişiklikleri nedeniyle oluşan çukurlar ve yol yüzeyinde bulunan tuz ve kum gibi aşındırıcı maddeler otomobilin direksiyon ve süspansiyon sisteminin aşınmasını hızlandırabiliyor. Salıncak, alt rotil gibi temel süspansiyon elemanlarının, özellikle tuzdan kaynaklanan kirlenme nedeniyle düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor.

Uzun Yol Gideceklere Araç Bakım Tavsiyeleri

450 - 500 Bin TL ile Alınabilecek İkinci El Arabalar
  • Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir